8 Mart 2018 Perşembe

La Pazza Gioia

paolo virzi'nin son filmi la pazza gioia valeria bruni italyan filmi
La Pazza Gioia, 2016

Paolo Virzi ile yıllar evvel Cnbc-e'nin dünya sineması kuşağında tanışmıştım. Liseye gidiyordum ve o gece herkes uyuduktan sonra kanallar arası zap yaparken karşıma çıkan Caterina Va In Citta'yı çok çok sevmiştim. Sonra bir daha izleyemedim zaten filmi. Ne herhangi bir yerde DVD falan bulabildim ne de Torrent'te vardı.

Cnbc-e vasıtasıyla tanıştığım Paolo Virzi'nin son filmi La Pazza Gioia. Başrolde yine onun filmlerinden görmeye alışık olduğumuz Valeria Bruni var. Akıl hastanesine yatırılan, çenesi bir hayli düşük, zengin bir kadını, Beatrice karakterini oynuyor. O hastaneye intihar etmeye çalıştığını bildiğimiz ve detaylarından haberdar olmadığımız başka bir kadın getiriliyor. Dövmeleri ve sert bakışlarıyla dikkat çekiyor.

Bu iki kadın bir gün topluluk halinde dışarı çıkartıldıklarında hastaneden kaçıyor ve bir dizi macera başlarından geçiyor. İki arzu öne çıkıyor: hem yeni bir başlangıç yapma hem de geçmiş ile hesaplaşma. Geçmiş ile hesaplaşma kısmı gerçekleştikçe filmin gizli noktaları açığa çıkıyor.

Paolo Virzi filmlerinden alışık olunan çok konuşan karakterler bu filmde de mevcut. Hele karakterler biraz kafayı kırmış olunca bu daha yorucu hale gelebiliyor. Fakat yine tüm Virzi filmlerinde olan duygusal nüanslar bu filmde de yer edinmiş kendine ve izleyiciye geçiyor.

İzleyince mutluluk ve hüznü bir arada veren, alışılagelmiş bir Paolo Virzi filmi. Kadın filmi olması ve kadınların uğradıkları haksızlıklara parmak basması da mühim. Film setinden kaçırılan araba sahnesi de fazlasıyla Thelma ve Louise'i hatırlattı. Hatta bilinçli bir tercih gibi duruyordu.

Bu yazıyı özellikle 8 Mart'a denk getirmedim, rastgele oldu. Bu vesile ile 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun. Haksızlıklar ve eşitsizlikler son bulsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Pencere

Haluk Bilginer ve Esra Bilgin Bezen Freud'un bastırılan ve birikmiş duyguların sonunda patlayacağı görüşüyle yola çıkan oyun; bast...