20 Aralık 2017 Çarşamba

O Ornitólogo

joao pedro rodrigues o ornitologo
O Ornitologo, Joao Pedro Rodrigues

Joao Pedro Rodrigues'in izlediğim ilk filmi olan O Ornitologo'da, askeri kuş gözlemcisi olan Fernando ıssız bir ormanda leylekleri izleyip kayıt altına almaktadır. Kanyonun ortasında akan nehirde kanosunun üzerinden leylekleri gözetlerken akıntıya kapılır ve alabora olur. Bu noktadan sonra Fernando'nun ıssızlığı kaybolur.

Önce kendisini boğulmuşken kurtaran ve onu hayata döndüren, Çinli iki turist kadının tutsağı olur. Zor bela Çinli kadınların elinden kurtulan Fernando arabasına geri dönmek üzere bir yolculuğa çıkar. Parçalanan kanosunu dinsel bir ritüelin aleti olmuş şekilde kuma çakılı olarak görür. Gecenin ıssızlığında beklemediği, ürkütücü bir ayine şahitlik eder.

Son olarak nehir kıyısında dilsiz bir çoban ile karşılaşır. Ormanda işleri sürekli ters giden Fernando artık sakin ve iyi halini kaybedip kötülüğü kendisinde bulur.

Beyaz bir güvercinin çadırına girip macerasına dahil olmasıyla uhrevi bir güce kavuşan veya bu halihazırda var olan gücü yeni keşfeden Fernando artık bir azizdir. Filmin düz anlamı budur.

İstanbul Film Festivali'nde en iyi film seçilen O Ornitologo'nun gerektiği noktalarda gerilim dozu çok iyi ayarlanmış. Yağmurun, nehrin, kuşların sesini yanımdaymışcasına duyuyorum, teknik işler çok başarılı. Yalnız bu türü sevmeyenler için yarısında terk edilebilecek bir film. Bu sakin, ağır ilerleyen ama alt metninde çok şeyi barındıran filmleri sevenler için muazzam, zor bulunabilecek bir film. Zaten bir noktadan sonra izleyici düz anlamdan uzaklaştırılıyor. Tamamen hristiyanlık tarihi bilmeyi gerektiren bir aşamaya geçiliyor. En son görülen Padova tabelası bize filmin başka bir açıdan okunması gerektiğini söylüyor.

Filmden sonra Google'a "Padova Fernando" yazdığımda filmi biraz daha iyi anladım. Filmin ana karakteri Fernando, İstiklal Caddesi'nde bulunan St. Antuan Kilisesi'ne adını veren kişinin alegorik bir yorumu.

1 yorum:

  1. Where to Bet on Sports To Bet On Sports In Illinois
    The best sports communitykhabar bet types and 토토사이트 bonuses available in Illinois. The most common sports 바카라 사이트 betting options available. Bet $20, Win $150, Win $100 or https://tricktactoe.com/

    YanıtlaSil

Pencere

Haluk Bilginer ve Esra Bilgin Bezen Freud'un bastırılan ve birikmiş duyguların sonunda patlayacağı görüşüyle yola çıkan oyun; bast...